tisdag 22 juli 2008

Lizbet Lagerstrom stentavlor gjorde succé

Keaton, vernissagen med Lizbet i Grundsund blev en succe!
- Åh, hon blir bara bättre och bättre., sa de som sett henne förut.
- Nåt sånt här har jag aldrig sett förut! sa de som inte tidigare sett henne.

Lizbet är unik och kan nog bara jämföras med Döderhultaren. ( Vilket också flera gjprde) Hon har så många stränga på sin lyra att det är svårt att greppa henne. Klart att hon tagit intryck av Sandberg, Dahl och andra inom det moderna måleriet...men hennes stenar är hennes egna...och hennes sagor är hennes egna...och de illutioner hon skapar kan bara jämföras med molnen. Hon måste improvisera som en jazzmusiker när hon skapar sina verk.

70 pers köade utanför på kajen och stormade in när vi öppnade kl 1700. Det blev slagsmål om flera av stentavlorna ( speciellt naturlyriken...tänk bara att ta en sten i handen och säga "Här är den stora klippan därborta! Där står du och jag!") och cirka 400 pers besökte oss under två timmar. Därefter var det cirka 150 besökare per dag under de övriga fyra dagarna. Summa: 80% såldes, 1000 besökare och två skrivna artiklar.

Lizbet är en betydelsefull konstnär, det är bara en tidsfråga innan hon blir uppmärksammad på det sätt hon förtjänar. Först de gotiska hällristningarna, sedan Moses och nu Lizbet.

Det är svårt att vara gallerist. Det ekonomiska utrymmet är för litet. Står man utanför både den kommersiella och den subventionerade konsten i Sverige blir det till slut en omöjlig ekvation.

Mina medarbetare/vänner är lika lata och likgiltiga som de flesta som kallar
sig svenskar, därför finns inga foton på vernissagen. Jag orkar inte längre med all brist på engagemang, därför lämnar jag nu Östra Kajen i Grundsund. Ekonomin spelar också en stor roll.

Den svenska borgarklassen är död. Den dog på grund av att den inte tog ansvar för det den älskade. En beökare berättade att "intendendenten från Moderna Museet", en kvinna, skulle komma ner till Bohuslän i augusti.
- Är det öppet då, frågade han, det skulle vara kul om hon fick se detta.
Jag svarade att vi hade öppet i fem dagar och inte var speciellt intresserade av uppnäsor från 08. Då skrattade han och svarade:
- Du har fan e mej rätt, de är uppnäsor! (kanske vara det hans syrra?)

Jag berättade för honom hur mkt jag respekterade Pontus Hulten och hur mkt jag avskydde massakren på hans livsverk: Ombyggnaden (den Albert Speerinspirerade) av Det Moderna muset på Skepssholmen.

En dansk och en tysk ville ställa ut Lizbet i sina hemländer. Jag får se om jag är med, konstnärer är inte heller lätta att ha att göra med.

*

Köper fortfarande allt jag kan komma över i vinlyväg: skivor, spelare, fodral. Har en allt mer gedigen samling. Vet inte hur länge till jag har råd. Ska försöka göra en performace i något nordisk land i höst, kanske USA, Kina var som helst.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att det funkade med lisbet! Funderar på att sälja en bit av cafét och komma ned och hällsa på 7 - 11 aug nästa vecka, funkar det? Kan vi bo i eternithuset i viken?. Det vore kul om det gick.

Anonym sa...

Tänkte på din kompis som vill göra musik, skicka honom den här länken: http://www.myspace.com/kaffebar där hittar han ett bra exempel av hur musik skall produceras utan att kunna säljas och samtidigt vara postmodern (på ett pinsamt och törstigt sätt).
/fat elvis

Anonym sa...

Kul dialog på nätet med spansk mormor till mina barnbarn:

Hi! Looked at your profile and got somewhat aggravated... In your favorite books list you only list spanish or italian or indian books, or whatever.
Thats fucked up!
You must broden the culture of your own self and the subconscious of the people you represent.
That means start reading stuffed old Germans like Nietzsche but most important and foremost you should read swedish writers like; Lars Göransson, Ohlmarks, Kenneth Ahl and Mobergh.
When your done with the swedish you can move on to the Russians and maybe, maybe you can go back to your native tongue and read some of that.
But you need something to compare with.
Good luck! and have fun with the brand new secret world i hereby give to you.
/Vickan, at a desk near the Necronomades of literature.

Hennes url / Blogger profil: http://www.blogger.com/profile/03408628538043698535