måndag 10 november 2008

Inbjudan till Bohuslän - Evert Taube

Vi snackar om en sång - inbjudan till Bohuslän - som kommer bli Bohusläns nationalsång om det skulle sluta så illa att Bohuslän tvingas lämna 08-riket. Ja, man vet ju aldrig...

Vi snackar om en sång som är så stor att man får gåshud och börjar gråta i samma andetag. Först blir man allvarlig och tror sig vara ödmjuk, sedan glad, och därefter, om man har den förmågan, lycklig. Det här är Sången. Hör Du mej, trötta läsare! Måste jag tala engelska: This is the song!

Vi snackar om en av de vackraste sångerna som skrivits på det svenska språket, en sång i klass med Ack Värmeland du sköna eller Den blomsterid nu kommer.

Vi snackar om en sång som jag personligen föredrar med a) Sven Bertil Taube b) Evert taube c) Öbarna, och då menar jag inte deras PISSDÅLIGA version, utan den fantastiska, den där underbara, den med kedjodragspelet? Hon sjunger så klockrent bra. jaja, lite frireligöst...men det är helt okej. Det är ju en religös känsa i sången.

Att bohuslänningarna inte redan lagt upp denna sång i alla dess olika versioner vittnar om en sak: Bohuslänningarna är ett gäng segskallar. Och sega typer ska inte härska i sina egna riken - det har historien visat gång på gång. Jag förstår att Rudwolf drog härifrån. Likväl visar Youtube att vissa enskilda människor, härifrån och därifrån, är på G, och det är glädjande:

Den här tjejen har innerlighet. Hur många har det? Och hon förmedlar texten utan att framhäva sig själv eller sin röst. Hon borde dock ha suttit en bit ifrån kameran. Hon ryms bättre då. Hon har lite av vaggvise-känsla i rösten. Lite Monica Zetterlund. Hade jag producerat henne - jag är väl ingen jävla producent heller - hade jag hittat en gitarrist som liksom skulle komplettera henne, liksom puscha upp henne, liksom få ur henne de där sista 30 procenten, för att det ska bli riktig Bohusklass, hummerklass, på sången. Men det är jättebra, redan så här:

1 kommentar:

Jörgen Sommerlöf sa...

Härligt med alla dessa vokalister om inbjudan till Bohuslän, Tack för skön lyssning.
de SM6LUX Jörgen Sommerlöf