måndag 10 november 2008

Johhny Bode och atombomben

Johnny Bode 1912-1985
wiki finns en ny och välskriven biogarfi om kompositören och mytomanen Johnny Bode. Bodes musikaliska känsla, i kombination med hans rebelliska liv, krimminella värv och psykiska sjukdom, gör honom till en av 1900-talets mest intressanta svenskar. Varför? Jo, vi får, om vi så vill, se ett Sverige där skygglapparna slitits bort.

Kan Johnny Bode hjälpa oss att bli bra nazister?
Nja, det är jag inte så säker på...den som genom Bode vill lära sig att bli nazist har nog valt fel lärare. Johnny Bode var faktisk en rätt så usel nazist. Hans samarbete med nazisterna i Olso urartade som en Bellmanshistoria. Bode blev först fängslad och därefter utkastad ur Norge, och åkte hemåt till 08-land, där han blev kastrerad av samma 08-gäng som styr idag, och som vid denna tidpunkt just avslutat ett framgångsrikt samarbete med både Hitler-Tyskland och dess fiender. Johnny Bodes "smågalna nazism" var naturligtvis en flugskit jämfört med Per-Albins fria lejd till de tyska tuff-tuff-tågen

Johnny Bode och utanförskapet
Nej, det är Johnny Bodes självvalda och påtvingade utanförskkap i ett intollerant och småborgligt svenskt samhälle som gör honom så spännande. Ofta är hans sånger parodier på religösa och andliga sånger. Men även på moderna protestsånger från 60-talet.

Två böcker om Bode: 1 2 Två utmärkta länkar om Bode: 1 2

För den som klarar av lite välforumlerat snusk och virutios pornografi finns ett flertal sånger upplagda av Youtube.

Bla annat klassikerna: Runka mej med vita handskar, NegerJoe, men också pärlor som Casblanca, en sång om sommar och sol och kärlek:samt en prostsång, alt parodi på 60-talets protestsånger, Atombomen:(historien om Per S...Amarcord...Bromma...badrum...snöskottning...reklam...operetter)

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja det är en obehaglig jävel. En Thomas Qvick i historisk tillblivelse. Det kommer att bli både obehagligt och spännande när sanningen om hans tid som lägervakt i Polen kommer fram.
/O´Toole