fredag 21 november 2008

King of Comedy - Martin Scorsese - Robert de Niro

Youtube Wiki-sv Wiki-eng Google Tradera Bilder Recensioner


En stalker i gräl med en annan stalker
Publiken orkade knappt se klart King of Comedy när den gick på bio i Stockholm i början av 80-talet. Få skrattade. Få var imponerade. Flera gick mitt i filmen. Storyn var helt enkelt obehaglig. Såg den fem gånger i rad. Skrek av skratt varje gång. Satt ofta helt ensam i salongen. Fick konvultioner, kallsvettades, kräktes lite, men forsatte ändå att skratta. Klart jag torkade upp efter mej. Handlingen? Rupert Pupkin, en medioker förmåga med egen studio i morsans gillestuga, vill bli berömd och skyr inga medel för att uppnå sitt mål. Filmen skildrar Rupert outröttliga kamp för att nå ett kändisskap inom Stand-Up-Comedy. Som alla sanna hjältar satte Rupert Målet högre än både sig själv och verkligheten. Och därför gick det som det gick...

"King of Comedy - Martin Scorsese's second least popular movie"
King of Comedy och den odödlige "Rupert Pupkin" kommer gå till filmhistorien. även om den floppade på premiären i USA. Den känns ännu inte riktigt upptäckt. Gillar man Man on the moon, Fawlty Towers, Dumskallarnans sammansvärjning, Office, Falling down etc, så är denna film ett måste. Det sägs(?)att Robert De Niro aldrig gillat vare sig Rupert Pupkin eller sin egen tolkning av honom. Ändå är det en av de Niros bästa rollprestation inom "psyco-hybris-genren". Rupert är en mer normal medelklass-haverist än hans våldsfixerade kusin Travis i Taxidriver, eller den uppenbart psykotiske släktingen Max i Cape Fear.

- Ja, Rupert är faktiskt lite som du och jag. Framför allt som Du! Ja, så skulle du i alla fall kunna säga om mej...
- Rupert tillhör de fåtal lyckliga utan självinsikt...precis som du!...sa...om mej...
- Äsch, låt oss inte bråka nu...vi har alla en Rupert inom oss!


"What are friends for":
När nu scenerna läggs upp, en efter en, på Youtube, känns det lite kul att kommentera filmen. Vill inte avslöja handlingen för den som inte sett filmen. Här har vi i vilket fall en av nyckelscenerna:
Dream meets reality: "So did Hitler!"
Att låta Jerry Lewis, en USAs mest berömda komiker och sprattelgubbar under 60-talet, att vara allvarlig filmen igenom är ett genidrag av scorsese. Jerry får inte le. Får inte skämta. Han får inte visa upp något av sin yrkesskicklighet som komiker. Jerry Lewis tvingas här spela något av en en karaktärsroll. Få har gestaltat kändisskapets sura baksida så väl som Jerry Lewis i sin roll som Jerry Langford. Det finns en scen när Jerry langford går ner för 5:e Avenyn och hälsar glatt på byggjobbare och andra fans, när en kvinna ropar på honom från en telekiosk: - Kom hit och tala med min man itelefon, Jerry, han är lam och sitter i rullstol. - Sorry, hinner inte svara jerry, varpå kvinnan blixtsnabbt replikerar i ursinne: - Hope you get cancer!

"Let´s do something crazy to night!"
King of Comedy innehåller också en av filmhistoriens mest bisarra kärleksscener. Ruperts kvinnliga motsvarighet, hans konkurrent och rika kumpan, den totalt utfreakade Masha, här i en lysande scen med Jerry Langford:Saknas: "I hope you get cancer scenen" Kvinnan i telefonkiosken.

Ref: AB

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag berättar långa historier om urberget för N (resten av min vakentid försöker jag se på tv). Han vill höra mer.

Jag berättar om de första renjägarna för 8000 år sedan och skarvar lite om någon slags bortglömd religion baserad på älgmodern.
En gudstro utan hus för de döda och utan gudar. När någon av de egna dog var man tvungen att dra vidare, man kunde inte leva tillsammans med sina döda.
kulten är äldre än björken, kanske äldre än havet.
Jag kallar den "necronomadism" och hoppas att urkulten är från slutet av vår tredje intergaciärtid. Efter Necronomaderna gick allt utför, man lärde fel och började begrava sina döda, lärde sig dricka jorden och tillbe naturen - hitta namn för det - hitta språket, namnge gudar - byta kultur och gudar - byta gud och kultur, en gång till - och nu, den stora grå skymningen; den fjärde och hemligaste istiden, Internet.

I det stora är det den världshistoria och livskunskap jag måste hinna ge honom innan han begraver mig. Men det är brådis, snart börjar skolan.

/vickan

Gotiska Klubben sa...

Lär honom att alla luftiga religioner saknar tak, så blir det bara bra. Kulten och björken är ungefär lika gamla, kan diffa på några miljoner år. Problemet med Internet är att det är den enda plats man kan möta folk som ogillar Internet.