torsdag 4 december 2008

Efterord

Enkelhet. De gamla poeterna kunde kunde allt om enkelhet. Först tog de ordet "fågel" och hängde upp det i ordet "träd". Sedan la de in ordet "snö" och ordet "himmel" lite här och där mellan grenarna. Ja, ungefär som när en farmor pyntar inför julen med sina barnbarn. Utan åskådare, sällan nån magi. Ja, till och med sina åhörare hittade de på, dom gamla poeterna...

Tydlighet. De gamla mästarna kunde sina ämnen utan och innan. De levde ofta intensivt och mitt i Nuet. Därför hade de alltid något nytt och spännande att berätta. Dessutom visste de mer om konst och filosofi än vad deras samtid förstod - ja, de som står utanför Huset vet ofta mer om dom därinne än vad fönstertittarna någonsin kan ana. Och de minst kommerciellt framgångsrika, de så kallade proggresiva och psykedeliska banden, värderas idag mkt högt på auktionerna. Den som t ex lyssnade på Pin Ups och sedan köpte orginalen till den 60-talsmusik David Bowie "predikade" om redan 1973, har idag ansenliga värden i sin oranga ölback. De riktigt fina gamla vinerna tar god tid på sig - ja även den Klyschan har åldras med värdighet! Och vi som redan slitit av etiketterna? Är vi dom berusade...som väsnas eller smyger omkring där ute i skogen...ibland vetande, ibland helt ovetande. Ja, antagligen.

Vänlighet. Och vad har Ebba Lindqvist med detta att göra. Jo, hon har både enkelhet, tydlighet och vänlighet. Visste ni förresten att ordet vänlig kommer från ordet vanlig. Poesi kan inte skapas utan vanlighet. Detta är en naturlag. Till och med ett argt ord, en ilsken bokstav måste kunna harominsera med en ledsen bokstav och en glad refräng. Annars gäspar läsaren artigt och smyger sin väg, "som en Otrogen Hund", som det heter i Mellanösterns små finurliga visor.


"Detta land är allt jag älskar"
Urval. Dessa 17 klassiska dikter av Ebba skapar ett sammanhang. Tanken är att läsaren från och med rad ett är tillsammans med Ebba i Bohuslän. Och så ska det förbli intill den sista raden.

Säljar tips: läs fyra Ebba-dikter högt på torget, och du säljer 17 diktsamling rakt av. 17 x 40 kr (din provision)= 680 kr. Vilket jävla torg som helst. Ut och sälj!

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.