lördag 14 februari 2009

Gotiska Biblioteket - en guldtråd om goter

"Gaut is older than God"
Den gotiska familjen
På Gotiska Biblioteket samlar vi fakta om goterna och närbesläktade folks historia. Namnet på ett folkslag är inte avgörande ur identifikationssynpunkt. Även heruler, vandaler, juter, langobarder och andra folkvandringsfolk kan anses vara medlemmar av "Den gotiska familjen". De olika folkens ursprungliga seder, traditioner, kult och religion är centralt för oss i denna tråd. Vi skäms inte heller för goternas etnisitet, "deras blonda ögon och deras blåa hår". Vi söker de primära källorna angående goterna sydsvenska ursprung, utvandringen cirka 300 f.kr, återinvandringen cirka 500 e. kr, samt alla slags likheter mellan de eurupeiska goterna och sydsvenska göter och gotländska gutar.


Götaland - a possible original home of the Goths
Många är mer givna än oss att pedagoiskt berätta goternas historia. Vi nöjer oss med att lyfta fram de källor och "bevis" vi kan finna. Vi talar om ett mkt komplext område: många tusen års historia.

Undvik svenska universitet
Två råd till dig som vill studera goterna på akademisk nivå: undvik svenska universitet & prioritera utländska forskare. Studera nedan länkar, speciellt de engelskspråkiga, och du upptäcker en sak i både ord och bildillustrationer: i stort sätt alla "icke-svenska" forskare anser det vara sannolikt att goternas ursprung finns att finna i Sydsverige och på Gotland.

Gaut är äldre än Gud
Kom ihåg att det ligger i den totalitära regimens intresse att utplåna minnet av det erövrade folkens historia. Detta gäller för både kommunismen, nazismen och ett flertal av de religioner som har sitt ursprung i Mellan-Östern. Enligt min uppfattning gäller det även för den makt som sedan några hundra år styr ifrån Stockholm.

Eller som en persisk kompis, pizzabagaren, sa: Men vårt språk tog de aldrig!

Alltså, återigen: Gaut is older than God . Vi kan skämta om det, men fakta kvarstår: om vi accepterar att det finns en länk mellan Veichel-goterna och Wulifia å ena sidan, och en länk mellan Veichel-goterna och Götaland å den andra, ja då har namnet GUD ett götiskt ursprung i ordet GAUT eller i Gudan-Wodan-Oden. Detta är ännu mer häftigt än att Shakespeare skrev på svenska. Att ordet GOD har en gotiskt/germanskt rot är etymylogiskt redan klarlagt enligt ovan två länkar.

Varför är Goterna så spännande?
* Goterna är ett av Europas äldsta folkslag
* Goterna har språklig, kulturell, religös och etnisk koppling till Syd-Sverige
* Goterna kan härleda sitt ursprung ända ner till sin Gud, Gaut - den så kallade sakrala identiteten, jmf sakralkungadöme

* I tider av krig, oro och samhällsförvandlig söker folket sina rötter
* genom att studera goternas historia kan vi förstå vingingarnas historiska rötter och söka delförklaringar till deras inte alltid så smakfulla aktiviteter: anfallet mot Lindisfarne 793 KAN ha varit en välplanerad hämd för utrotningen av Arianismen några hundra år tidigare.Det Gotiska biblioteket

Tacitus.nu
Ablabius
Adam av Bremen
Agricola
Amaler
Atlantica - Rudbeck
Arianismen
Beowolf
Cassidorus
Dag Stålsjö & Co
Geats
Germaner
Goternas historia


Jordanes
Gotlander
Goths
Gotiska
Gutar
Götaland
Götar
Götiska Förbundet
Heimskringla
Heruler
Hyperboréer
Johannes MagnusIngemar Nordgren
Jordanes
Langobarder
Plinius d.ä.
Prokopios
Proto-Germanic
Ptolemaios
Pytheas
Ragvaldsson, Nils
Rudolf (världslitteraturens äldsta nordbo ?)
ScandzaÅke Ohlmarks
Snorre Sturlasson
Sundbärg, Gustaf
Svennung, Josef
Tacitus
Vandaler
Vikingar
Wulfila
Västgötalagen
Västgötaskolan

Litteraturlista:
Om goterna - på svenska

3 kommentarer:

Nicklas sa...

Jag har svårt att tro att Goterna är Europas äldsta folk, gamla är dem säkerligen men äldsta. Ja, indirekt eftersom alla människor härstammar ju från våra förfäder i Afrika.

Men jag tror snarare att vi härstammar från det vi idag kallar Tyskland och att de tagit sig upp till det vi idag kallar Sverige (Götaland) och sedan utvandrat igen.

Gotiska Klubben sa...

Ändrar till "Goterna är ett av Europas äldsta folkslag".

Det folk som senare kom att kalla sig goter kom säkert söderifrån från början. Men det som avgränsade dem till just goter och gav dem deras namn, har med nordiska gudanamn att göra, snarare än med germanska. Tror jag.

C.R.S.A Development sa...

Tack för att skriva om goterna, jag är en ättling till visigoterna som erövrade Spanien, mina förfäder var en gammal aristokratisk familj norr om Iberiska halvön, sedan med upptäckten och erövringen av Amerika min familj har hänt med denna stora kontinent. Jag gillar verkligen historien om vår stam på alla data för att dechiffrera vårt sanna ursprung och surfa på nätet hittade jag just goterna har eller hade den haplogrupp i1a3 en uppdelning av I1a, som är typisk för de nordiska länderna och tyskar i allmänhet .