lördag 4 oktober 2008

Det nya Sverige

Det finns vägval som inte går att ändra. Det som nu sker i Sverige är summan av årtionden, kanske århundrande av maktfullkomlighet från Stockholms sida. Eländet kommer fortsätta att smyga sig på oss. Det kommer bli gråare och gråare. Fattigare och fattigare. Våldsammare och våldsammare. Makthavarna, de ekonomiska och politiska, har redan bestämt sig...slummen ska odlas i varje vrå. Och de anställda tjänstemennen kommer att kommentera denna utvecklingen som de alltid har gjort: med tystnad och ännu mer tystnad. Och de rika kommer att hinna lämna de utsatta områdena - i tid. Frågan är bara vart? Och de fattiga kommer att följa efter. Belåna sig till döds för att slippa våld, terror och skräck. Och denna desperata flykt kallas alltså för bostadsmarknad.

Ack ja...

Men om vi i stället för att deppa ihop, antar att en enda del av Sverige: tex Jämtland, Bohuslän, Värmland, Skåne eller Gotland en dag plötsligt sa:

- Nej, vi vill inte längre tillhöra nationen Sverige? Vi tycker inte att Sverige är bra för oss och våra barn och barnbarn. Vi har beslutat oss för att bryta oss ur nationen Sverige och bilda en egen stat. EUs lagstiftning ger oss denna rätt.

Frågan är då: Hur många av oss skulle vilja flytta till detta "Det nya Sverige".

( Förlaga till en dikt: Det nya Sverige)

Inga kommentarer: