fredag 24 oktober 2008

SVT är Nyköpings gästabud

Konsten att komponera en nyhet
Så här gick det till när SVT intervjuade Control Alt Delete för Aktuellt 1998. Först samtalar reporten med oss i över en timme. Senare i TV visas ett enda klipp från intervjun: - Visst, för helevete, det är klart vi vill tjäna pengar på detta!
Orsaken till att SVT ville intervjua oss, vilket vi insåg för sent, var att de redan hade en färsk och opublicerad nyhet som berättade att advokat Henning Sjöström och hans bolag Juristhuset polisanmält Control Alt Delete för utpressning. Citatet från oss klipptes in precis efter denna nyhet. SVT fick det att se ut som om Control Alt Delete kommenterade Juristhusets polisanmälan:

- Visst, för helevete, det är klart vi vill tjäna pengar på detta!

Snygg bluff av SVT. Snygg regi. Visst. Men hederligt, nej, knappast. Hederligt hade varit att låta oss kommentera en motparts synnerligen allvarliga polisanmälan. Men ärlighet och obejktivitet har aldrig tillhört SVTs arbetsmetoder. Säkert ett tusental svenskar har under åren råkat ut för samma svek från SVTs sida. Goda exempel finns på Youtube.

Kungen, Drottningen och Thorsten Flink
Hellre uthängning än fördjupning. Hellre svartmålning än diskussion. SVT har alltid haft som kultur att lyncha folk utan rättegång. Gärna med smygfilmade inslag om så behövs. Kungen heter Janne Josefsson. Det sägs förresten att Jannes begåvade kollega, Stina Drabrowski, själv brukar gråta en smula i sina intervjuer om det skulle vara nödvändigt. Då öppnar sig intervjoffret och berättar gråtande om just det där hemska barndomsminnet. Sedan klipper Stina bort sina egna tårar. Så lär det ha gått till så när Stina intervjuade Thorsten Flink. Sägs det. Metodiken påminner om vissa naturfilmer. Först lurar man en småfågel med lite smågodis att sitta still. Sedan filmar man när den fångas av den facistiska ugglan.

Sveriges Television och Nyköpings Gästabud
Mest av allt liknar Sveriges televison Nyköpings Gästabud - ni vet historien om när två hertigar inbjuds av Sveriges kung Birger Magnussons till julfirande, och som kvällsunderhållning får se sig själva kastas i fängelse av värden. De avlider senare i fångenskap. Redan när SVT bjuder in människor har man en plan för hur man ska snärja eller förnedra sina gäster. I slutändan blir det dock den tittande svensken som sitter i fängelse.
- Okej, nu har du fått tala. Har du nåt mer att säga!
- Ja, det har jag! När så Carl Hamilton blir smygfilmad av SVT-Umeå efter att Slöjbrudarna vägrat skaka hand med honom - vad händer då? Jo, diskussionen i media focuceras på slöjbrudarna och deras religion istället för på SVTs metoder. Det ena är oartigt och okultiverat enligt vår kultur. Det vet vi. Men det andra? Vad är det? Det är vad jag kallar för 08-humansimen.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag köpte en Montclair jacka på myrorna i skärholmen igår. 325 kr röd, från ca 1993. Bra skick men dunet i jackan är lite plattare än det ska vara.
I fickan bakom innerfickan låg en (bortglömd?)karta!
10 st Tradolan 50 mg dragerade tabletter.
Med en tjocktröja under kommer den funka hela vintern, ska testa den nu , det är snöstorm men jag ska till bolaget och köpa Bailys och Renat.

Gotiska Klubben sa...

Lyckliga dej, hela ditt är off topic...vart ledde kartan?

Anonym sa...

Läser du inte dina kommentarer?
Karta med 50 mg Tradolan, vettu.

Gotiska Klubben sa...

Lyckliga dej:
https://www.flashback.info/showthread.php?t=285435

Anonym sa...

Ja.
http://www.bokhora.se/blog/bokaktuellt/2008/11/bokhora-pratar-august-pa-dn-bok/#comment-110827

Gotiska Klubben sa...

Lever efter "Nordsjömyten" just nu. Har ej tid. Låna Lars Lerins "Vinterbrev" på bibban!

Anonym sa...

Jag hinner inte läsa eller titta på bilder nu. Läser bara mig själv. Samlar mod för min stora tanke. Men försöker samtidigt få ner riktlinjerna i min gamla men nya religion, det är svårt. jag har gett upp flera gånger.

Gotiska Klubben sa...

Tänk om det är det som är din religion, konsten att ge upp. Finns det nån klubb för sektledare på Nätet? Vet du det...

Anonym sa...

Tack! "Att ge upp är aldrig fel så länge du ger upp av rätt orsaker" (5:te riktlinjen, Necronomaderna).

Sektledarklubben känner jag inte till, en duktig ledare går runt Internet. Han tittar bort och skrattar åt de som trillat i och håller på att drunkna. Men de som flyter omkring med ansiktet nedåt, de som dog först, petar han på med en pinne.

Gotiska Klubben sa...

Fick igång ett samtal med Johanna på länken du skickade tidigare. Hon verkar flyta.

Anonym sa...

Men va fan! Mitt inlägg om montclaire jackan tog hororna bort efter 30 sek.

Fråga henne varför jag inte fick kommentera Augustpriset. Här är inlägget:
"Jag köpte en Montclair jacka på myrorna i skärholmen igår. 325 kr röd, från ca 1993. Bra skick men dunet i jackan är lite plattare än det ska vara.
I fickan bakom innerfickan låg en (bortglömd?) karta!
En karta Tradolan 50 mg dragerade tabletter (10 st).
Med en tjocktröja under kommer den funka hela vintern, ska testa den nu , det är snöstorm men jag ska till bolaget och köpa Baileys och Renat. /Vickan" Hon kanske tar in det om det kommer från dig?

Gotiska Klubben sa...

well, hehe, you can´t beat them all...måste först avsluta disskusionen om Kannst du pfeifen, Johanna