söndag 26 oktober 2008

Det blonda och blåögda språket...

Göran Skytte skriver underhållande i SVD om Barbiefiering av det politiska språket. Tyvärr har Skytte glömt att läsa den egna tidningen:

"Se upp för vita dansband i SVT!
Jag har svårt att se de kritvitt superariska dansbandens plats på allra bästa sändningstid som så harmlöst." Andres Lokko i Svd

John Lee Hooker, Cohen, Stevens, Nachimento
Låt oss först lyssna på fyra stora musiker och poeter som många av oss älskar och respekterar oavsett varifrån de kommer, oavsett hur de ser ut eller vilka religioner de representerar. Lyssna te x på Miltons Nacimentos nära nog himmelska röst, bara en 08-pajas skulle komma på idén att kalla hans huvudbonad "löjlig".

-
-

Andres Lokko och nazifieringen av det svenska språket
Vad menar egentligen Lokko med sitt rasbiologiska uttalande? Varför är det just nu i dagens Sverige så okej att associera allt blont och blåögt med nazismen? Det finns inte många försök till förklaringar till detta fenomen. Oskorei har en spännande teori. Gotiska Klubbens har en annan. I övrigt finns knappt några teorier om detta i dagens Sverige. Detta är huvudproblemet!

SVDs Youtube-bloggare
Ingen vågar angripa killar som Andres Lokko eftersom de är rädda för att då bli stämplade som nazister eller dess hantlangare.

Okej, dåså... - Du skriver som en satans nazist, Andre Lokko!

Chefredaktörerna för Svenska Dagbladet som tillåter Lokkos texter är medskyldiga: Det finns gränser för allt, det vet även SVDs och Ledarbloggen.

Andres Lokko och Ku Klux Klan
Det rasistiska inslaget Andres Lokko text är nästan för uppenbart för att diskutera. Det påminer om boerenas uttalande om svarta i Sydafrika: "Jasså, är det harmlöst att vi ska styras av ett gäng apor!" Eller om Ku Klux Klan i USA: "Jasså, ska kolsvarta bushnegrer ta över hela nöjesindustrin! Det påminner om USA krig mot "vietkong" i Vietnamn: En guling är en guling är en guling!

Varför har det blivit så populärt och ofarligt att formulera sig nedsättande om vår nordiska eticitet just i Sverige? Men inte i Danmark, Norge, Island eller Finnland. Enligt min uppfattning beror det, åtminstone till stora delar, på att Stockholmsmakten alltid försökt vara bäst på att apa efter utländska trender. Oavsett om man ska stödja nazismen, de allierade, eller mångkulturalismen, så vill man vara duktigast. In absudrum. Samtidigt har Stockholmsmakten en slags översittartradition där det ingår att hacka ner på vad som helst i Sverige - utom just Stockholm. Nåt sånt ungefär.

jmf Guillou
jmf Hagerman
jmf Fredrik Lindström
jmf Svennehora
jmf Sverigedemokraterna
jmf Etnomachochismen

Huller om buller
Och, appropå Godwins lag, Lokkos formuleringar påminner om i vilket fall mest om nazisternas retorik mot judarna, eller för att krångla till det, kanske även om vissa judars (Henrich Heine etc)retorik mot tyskarna/germanerna. Var förresten Fredrik Böök nazist? Ok, men var finns då böckerna han skrev? Måste leta citat och kolla upp det. Internet blir allas krig mot alla.

Översitteriets epicentrum heter 08
Oavsett om vi befinner oss i Bosnien, Kashmir, Israel/Palestina eller i det Tredje
Riket, så luktar översitteri, penalism, maktfullkommlighet och lika illa.

Idag, som i Lokkos fall, i det offentliga 08-Sverige är det helt ok att slakta "de vita" "de blonda" "de blåögda" eftersom de alla tillhör alla den svenska "extremhögern".

Gör vi verkligen det?

4 kommentarer:

Anonym sa...

http:/www.bloggsok.se/BlogPortal/view/SearchEntry?searchText=Gotiska+Klubben

Titta till höger för att se vad bloggar handlar om i den Svenska Cyberspacen, "mest sökta termer senaste veckorna".
Bloggon, bloggers!

rim sa...

Tara Moshizi tycker att dansbandskampen kan förpassas till en sidokanal för att i slutändan försvinna helt ur rutan och begravas med alla panschisar som följst det.
Detta tycker hon i City Malmö/Lund fredagen den24/10.

Anonym sa...

LONDON Under stundom vaknar jag med en ekande tomhet och en känsla av att ha sett allt, läst allt, hört allt. Som om det inte fanns ett enda populärkulturellt uttryck kvar som skulle kunna utmana mig eller egga mig att fortsätta skriva. Som om allt vore sagt.

Jag var i detta på många sätt fruktansvärda tillstånd i morse. Då bestämde jag mig för att lämna min annars så älskade trädgård och ge mig ut på en renande utflykt. Jag gick därför till Ladbroke Grove och tog första bästa tunnelbana.

Tågets meditativa dunkande omslöt mig och jag lät ögonen ofokuserat fladdra över de förbiflygande vyerna. Långsamt började ord komma till mig. Ord som på något sätt bad om att få bli nedskrivna.

När jag kom till Liverpool Street var jag halvvägs in i min diktning. Jag lade ner pennan och bytte tåg.

Orden flöt ut i min svarta bok medan London rusade förbi utanför.

Vid Edgware Road bytte jag tåg igen och snart var jag tillbaka vid Ladbroke Grove.

Jag promenerade hem ytterligare en dikt rikare.

"Torso"

Idag stympad dag
timmar i korseld
ett raster över dagen

Idag styckad dag
förtvivlans dag
månghövdade dag utan armar

Idag förgången dag
redan utsläckt dag
redan utsläckt vid förlossningen

Varje dag
en skallgång efter mening

/Andres Lokko

Gotiska Klubben sa...

rim, sökte, men kunde inte hitta hennes artikel...det gör nog inget

/Andres Lokko...schysst tågdunkande...berätta mer om din trädgård, har du koltrastsång där på våren? Ett tips, kolla Cohen i november, inga krav, bara att slappna av:

http://www.worldticketshop.com/concerts/leonard_cohen_tickets/33151_leonard_cohen_london