torsdag 23 oktober 2008

Där skall jag bo...

Det tog två hundra år innan Swedenborg översattes till svenska. Då hade hans läror redan startat flera kyrkor i resten av världen.

Den svenska ensamheten - åtminstone den konstnärliga ensamheten - är urgammal och beror på det enkla faktum att 08-Makten föredrar person och ställning framför sakfrågor eller konstnärliga verk. Det blir liksom mer lätthanterligt för de karriärer som blivit slavar åt Staten eller diverse stockholmsbaserade kunskapsmonopol.

Inklusive invandrade poeter...
Alla vi andra - inklusive invandrade konstnärer och poeter - vet samma sak: ska vi lyckas konstnärligt i Sverige har vi tre val: kastrera oss, fly in i skogen eller pipa iväg utomlands. I dag har vi dock ett fjärde val: Flashback, Motpol etc, och alla nya bloggar. (Ska försöka intervjua Jan Axelsson, Jimmie Åkesson och Oskorie i vinter. Om deras relation till husdjur, natur, volvobilar, stadsgeurilla och emigration.)

Andre Lokko och Henrich Himmler

Läs t ex vad en 08-stackare som Lokko skriver i Svd: Se upp för vita dansband på tv! Bortsätt från Lokkos "Töntvarning" är det nu även "Sverigedemokratvarning" för dansbanden. Till slut kan Korpral Lokko inte hålla sig utan avrättar Dansbanden med ett resolut nackskott:

pang!


"Jag har svårt att se de kritvitt superariska dansbandens plats på allra bästa sändningstid som så harmlöst."


Så talar en äkta rasist. Med nazismens klassiska språkbruk. Tack Lokko för att du tydliggör vad jag sa redan på 70-talet: Stockholm är den internationella intolleransens huvudstad. Andre Lokko talar utan risk, som en liten Mini-Henrich från 08 innerstad. Att SVDs redaktionsledning tillåter detta är deras problem. Men låt oss inte överskatta Lokkos småbittra utbrott, utan bara konstatera att det inte väcker någon som helst anstöt i den jordmån av översitteri och genuina svenskhat som präglar Stockholms media och den svenska kultureliten.

Där skall jag bo

Nedan sång vinner vilket hjärta som helst. Och, nota bene, den stiger och stiger i värde...finstämdheten, bajon, "militärismen" och den karg-varma "frikyrkokänslan" i början på sången: "jag är en främling...
Intern främlingsfientlighet = etnomachochism?
Att utforska inhemska traditioner, ofta arbetarklassrelaterade, eller svenska landsortskonstnärer, har aldrig gagnat mediakarriärern i ett totalitärt och stadsstyrt samhälle som det Stockholmska. Hellre hänger man på och immiterar utländska trender, eller rättare sagt: det är ofta det enda man kan...

Konsekvensen av denna inhemska brist nyfikenhet - eller "etnomachochism" som Oskorei kallar fenomenet - blir dock en minuspost, både för de som drabbas av denna interna svenska främlingsfientlighet och för den samhällsutvecklingen i stort:

Picasso bodde inte i Norrköping
Hade te x Pablo Picasso bott i Norrköping hade han antagligen fortfarande varit okänd. Till vilken nytta? Och hade Francisco de Goya bott i Karlstad hade han antaligen varit en ökänd rasist-facist-nazist, eller som det kallades på den tidens maktspråk: "...en sån där okristen".

Nya ord men samma intollerans.

Till exempel Sven-Ingvars
Vilken svensk 08-intellektuell kan och vill förstå Den Konstnärliga Ensamheten hos ett värmländsk dansband, tex Sven-Ingvars, Jailbird Singers eller Hootenanny Singers, som varje lördag glädjer ett helt dansgolv, samtidigt som de aldrig fått någon som helst kredd eller kulturellt kapital av Stockholm-Makten? Man kan jämföra med en av Skandinaviens och kanske Europas idag största konstnärer, värmlänningen Lars Lerin - vet nån i Stockholm ens vem det är? ( Dvs innan succén på Walmunds udde)Kulturell rasism
Den dag svenskarna förstår att hånet/hatet/föraktet mot Sven-Ingvars och liknande landsortsgrupper, är och har varit ett utpräglat Stockholmsfenomen - då kan vi äntligen kan sätta ett namn på orsaken till den typen av Ensamhet: Kulturell rasism

En mardröm
En natt vaknade jag av en mardröm som skrek åt mej: "Dom har till och med snott dina känslor! Så gick det till när jag började att lyssna igenom hela den svenska musikhisorien från 50, 60 och 70-talet. Och så gick det till när jag lämnade Stockholm. Folk garvar generat när jag spelar Siw Malmkvist, "Hennes röst gör mej glad". Samma garv tystnar när vi talar persisk eller japansk poesi: ignoransen har många oskyddade flanker: det är bara att välja.

Själv föredrar jag de tidiga Sven-Ingvars, när de tog intryck av Dan Andersson, Fröding och Owe Thörnkvist. Ofta handlar dessa sånger om Obotlig Ensamhet - och hur den kan botas. Vilket passar utmärkt i ett land där Makten, Hösten och Vintern satt i system att göra oss ensamma. Inte bara Ekelöf var en främling i detta land:

-

-

Ref: SVD Oskorie
Se upp för vita dansband på tvSvd
Dansband och etnomasochismOskorei
Sesam HD

11 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag gillar dansband är jag rasist eller åtminstone sverigedemokrat. Om jag inte gillar dansband och Siwan är jag kulturell rasist eller en förädare.
Är det verkligen fortfarande okey att kommunister, identitärer och neofascister använder musik i sin propaganda?
Uppgiven och trött kan jag bara citera en kompis till mig "hur gör vi nu?"

Gotiska Klubben sa...

all musik är propaganda. all poesi är klasskamp. all religion är makt.

Utom just denna sång, den handlar om en liten kille vars farsa gått bort eller blivit galen och hans mamma frågar honom: - Hva gør vi nu lille du:

http://www.youtube.com/watch?v=3W-s4pCPs5k

Den ligger på mellan 250-400 kr på Tradera. Köp den!

Wille sa...

Men extrema lulz - från 0 till Godwin's Law på mindre än tre paragrafer. Dumma nazianspelningar tar jag givetvis på fullt allvar.

Självklart finns det bra mycket mer intressanta saker att fylla TV-tid med än dansband.

Gotiska Klubben sa...

Lokko är den som initierar Godwins Law. Ingen annan. Därför får han en "Dubbel-Godwin" i retur.

Ser inte på TV.

Wille sa...

Nigga please, Lokko försöker göra en poäng; värnandet av det gamla är inte nödvändigtvis så bra alla gånger.

Din poäng är mer typ "Lokko är nazist". Good work soldier.

Anonym sa...

Musiken är död, gud är död, litteraturen och språket våldtagen och dödad av bloggar. Bara teven lever men det tar tid att lära sig se på tv. Medelklassen tror att musik och poesi är bra.
Bryt dig ut, sparka den nedärvda snobben i röven och lär dig se på tv. Du kommer se människan, världen och dig själv på ett helt nytt sätt. Lycka till!

Gotiska Klubben sa...

Lokko försöker nog nåt...men han misslyckas med detta. Min poäng: Lokko är inte bättre än de han misslyckas med att angripa.

Att använda svenska dansband och deras etnicitet som ett slagträ i nån slags diffus sidodebatt med SD är lågt, lågt, lågt...

Han kommer att få äta upp sina rasistiska uttalanden.

rim sa...

Bra blogg som jag hittat vid Oskorei. Du har så rätt, Poco Lokko skriver dessutom från London.

Gotiska Klubben sa...

Tack för det, rim! Osokrei är en källa till både kunskap och intellektuell underhållning.

Mitch sa...

Kul att du länkar till våran gunnar wiklund- video. Den har gett oss ära och berömmelse av blandad natur.

Gotiska Klubben sa...

mitch - tack för besöket. Ogillar att ni använder Gunnar Wiklund på det sätt ni gör(20%)men ÄLSKAR ert artistiska genomförande(80%)

Kan du inte berätta mer, jag startar en ny tråd i så fall. Kan man få en intervju?