onsdag 23 september 2009

Jailbird Singers - Tony Granqvist

"Jailbird Singers låter amerikansk country
och ursvenskt på samma gång,
de liknar bara sig själva."

1. Jailbird Singers: Tony, Korpen och Masen
Jailbird Singers bildades 1964 på Långholmens fängelse i Stockholm av Börje "Tony" Granqvist, Åke "Korpen" Johnson och Thore "Masen" Eliasson. Det sägs att det var en fängelsepräst(vem?) som upptäckte Tonys musikalitet och fick honom att börja sjunga i fängelsekören. Snart uppträder Tony och Korpen och Masen inför sina medfångar och blir snabbt populära. refAnders Burman och Börje Ekberg
En kompis (vem?) till Jailbird Singers som just muckat går upp till skivbolaget Metronomes kontor i Stockholm och golar om de inlåsta fåglarna, varpå skivbolagets VD, Anders Burman, besöker Långholmen för att lyssna på dem. Burman blir lyrisk och ger Jailbird Singers ett skivkontrakt på stående fot. Anders Burman gör sedan ett av sina många konstnärliga genidrag: han(?) presenterar Jailbird Singers för trubaduren Cornelis Wreeswijk


2. Tjyvballader och barnatro
Jailbird Singers första och enda LP, Tjyvballader och barnatro, spelas in på Långholmen eftersom permissioner sällan beviljades på den tiden. Det sägs att fångvaktarna fick ställa sig utmed väggarna för att det inte skulle bli för mycket eko på inspelningen. Även Cornelis Wreeswijks mage lär ha bidragit som ljuddämare vid detta tillfälle. Däremot är det osäkert om Wreeswijk var med och producerade skivan. I vilket fall skrev han baksidetexten och medverkade som låtskrivare till legendariska "Mördar-Anders", samt till "En öl till", "Laredo" och den oförtjänt okända "Rulla på, Rulla På".


Tom Paley spelar banjo (bekräftat per mail)
Cornelis Wreeswijk gör även han ett genidrag: han tar in Woody Guthries polare, Tom Paley, på banjo på dessa fyra låtar.

LPn tog tre timmar att spela in, vilket var redkordsnabbt. Fenomenet Granqvist hade, enligt Cornelis Wreeswijk, redan arrangemangen färdiga.Inga fångar på omslaget!
Efter inspelningen, när Tony, Korpen och Masen hade fotograferas på fånggården för press och skivomslag, befarade skivbolaget att de sett för aggresiva ut för schalerpubliken, så man valde istället tre små burfåglar som omslag för EPn som gavs ut innan LPn.

Rättelse: Enligt andra uppgifter spelades Tjyvballader och Barnatro in på Metronomes berömda studio på Karlbergsvägen. (Det finns inga uppgifter om Jailbird Singers i musikaliska uppslagsverk.)


3. Börje "Tony" Granqvist
Kort efter det att Tjyvballader och Barnatro står i skivdiskarna, muckade Tony, Korpen och Masen från fängelset och hamnade i stället på Svensktoppen och släppte skivor både i Tyskland och i Norge. De stod nu på toppen av sin karriär och livet lekte. Det var bara att ge järnet och casha in folkets kärlek. De gör fem Folkparksjobb, men sedan orkar inte Tony mer. På hösten 1964 insjuknar han med cancer i lymfkörteln, magrar kraftigt och avlider i början av året därpå, den 7 februari 1965. Han dör dagen innan Där Björkarna susa går upp på 2a plats på Svensktoppen. Det är fan lika grymt som att göra segermålet i en WM-final och avlida några sekunder innan guldmedlajen satts runt halsen. Tony Granqvist blir 26 år gammal, efterlämnar fru, en nyfödd dotter och en av 60-talets absolut häftigaste LP-skivor. (Vi undrar var han är begravd)4. Karl-Åke "Korpen" Johnson 1941-1998
De övriga i bandet återfaller i brottslighet. Flickornas favorit, Korpen, gör inbrott i några radioaffärer, blåser några kassaskåp, flackar omkring i en stulen Porsche...Rulla på, rulla på, gamla bilskrälle, rulla bara på...och flyr därefter utomlands. Hann grips senare på Mallorca. "Karl-Åke var duktig på skidor, backhoppning, och simmning då han var ung, och även på att teckna porträtt.
När de gäller musik var han nog allätare, den musikalska ådran ligger i släkten även på pappas och mammas sida.Han spelade inte med i några andra band." berättar annöriga per mejl, samt att Karl-Åke "Korpen" Johnson ligger begravd på Nacka kyrkogård i Stockholm. Se även De legendasiska åren5. Tore "Masen" Eliasson
Och Masen, med sin berömda basröst, efterspanas i Dalarna för bilstölder och andra småbrott. Och samtidigt under denna tid ligger "Där björkarna susa" högt upp på Svensktoppen. Det påstås att "Där björkarna susa" plockas bort från Svensktoppen på grund av bandets krimminalitet. Allt detta känns oerhört märkligt. Och jag kan inte låta bli att undra vad Tony Granqvists dotter gör idag. Vet hon hur stor hennes far var? Enligt Masen beslutar sig de tre bandmedlemmarna, strax innan Tony Granqvist dör, för att Tonys nyfödda dotter - Karin? (en "liten Karin" nämns i Mördar-Anders) - ska få ärva alla intäkterna från skivan. Men "Karin" bortadopteras till en strängt religiös familj som inte vill ha något med dessa "tjyvpengar" att göra. Och senare i livet när Masen försökte få tillgång till intäkterna från skivan, tvingdes han konstatera att det var juridiskt omöjligt. "De enda pengar jag nånsin tjänat ärligt i mitt liv, dom fick jag aldrig se röken av!" säger Tore "Masen" Eliasson. Masen startade ett nytt Jailbird Singers 1967 och bor idag i Dalarna.

Cornelis Wreeswijks
baksidetext på Tjyvballader och Barnatro:
"TONY GRANQVIST, 25 år. Musikalisk ledare och hjärnan bakom. Samtliga melodier på den här skivan har arrangerats av honom dvs. att han har plockat ut stämmorna åt de andra två grabbarna och planerat uppläggningar och dylikt. Läser inte noter. Är något av ett musikaliskt fenomen. Ta vilket instrument Ni vill och placera i händerna på honom och Ni kan vara övertygade om att han på lika kort tid som folk i allmänhet anslår till morgonkaffet har lärt sig att spela en fullt njutbar melodi på det. Tony har sjungit och spelat så länge han kan minnas"

"ÅKE "KOPPEN" JOHNSSON, 22 år. Sjunger tenorstämman och spelar bas.Tar musiken på blodigt allvar och är nog den som arbetar hårdast av de tre. Men han håller på att utbilda sig till elktroingenjör "ifall det inte blir någonting av det här".

"TORE "MASEN" ELIASSON, 27 år. Sjunger bas så det hörs. Är dalmas (så det hörs).Har massa humor understundum och är förtjust i god mat och dryck samt även sömn. Har dock ej somnat under pågående spelning.Tore sjunger på fritid visor till gitarr på ett högst personligt och mycket tilltalande sätt- Han är såvitt mig är bekant, den ende svenske vissångare som kan sjunga ballader på s.k. "romani" (dvs tjuvspråk)."


6. Jailbird Singers sånger
Jailbird Singers texter handlar antingen om en kåkfarares vardag, eller om en nära nog barnsligt helig gudstro. Kombinationen är oslagbar. (Gå igenom samtliga låtar med Masen. Vem valde och varför? Vem spelar vad. Hela skiva låter, ursäkta språket, som "ett slags bröllopp innan Tony Granqvists begravning)

Ärligheten, draget, nerven och det äkta svänget i "Barnatro", "Ovan där", "Han har öppnat pärleporten" och "Give me that old time religion" får en nästan att hänryckas i religös mening. Man får en Elvis-känsla av Tony Granqvist sång, och det är kanske inte så märkligt eftersom Elivs var dominanten på den tiden. Och får man svära lite i kyrkan så föredrar jag Granqvist tolkning av "Laredo" framför t ex Johnny Cash. Båda artisterna visste att de snart skulle dö, men i Jailbirds version verkar även banjon och den mörka manskören inse vilken tragedi som höll på att inträffa.7. Där björkarna susa - en svensk folkpsalm
"Detta var min fars favoritlåt!" Den som inte hört någon säga så om "Där björkarna susa" har nog inte träffat många nordbor. Jailbird Singers slår an en ton inom oss som är svår att förklara. Nordisk natur, sommaren som tempel, fri religiositet snarare än fri sexualitet. Och en vemodig och ursprunglig kärlekslängtan. Både Heidenstams naturreligösa poesi och Carl Larssons folklivsmåleri känns närvarande i Där björkarna susa. Men det finns även en finsk känsla i denna sång. Texten är skriven av finnlandssvensken Victor Sund och tonsatt av den finska kompositören Oskar Merikanto.

Gitarrens mjukt kraftulla inledningssuck
...Granqvist sköra och innerliga röst, som bjuder med oss...med hjälp av körens dova mummel...till en ack så glittrade trakt av förlorat hopp. Dom som inte känner igen sin egen längtan i Jailbirds sång har ett liv kvar att leva. Det som dock får tårarna att rinna är, att man liksom hör i Tony Granqvist röst, att den idyll han målar upp inte är menad för honom själv.


8. Jungman Jansson och Rulla på, Rulla På
"Också Jungman Jansson hamnade på Svensktoppen, till Jailbirds Singers stora förvåning. Tony skrek rakt ut:
- Har hela svenska folket blivit helt omusikaliskt! Vi hade Jungman med bara för att fylla ut skivan och tyckte själva att den var urdålig, skrattar Thore i en intervju." CRF

Både Tony och Thore hade fel, enlit min uppfattning. Lyssna först på Harrys Brandlius version. (Även Hootenanny Singers har gjort en fin tolkning) Harry låter lugn och sansad, lite klämkäck kanske, som om han står på en trygg brygga och sjunger. Inget fel med et. Men de här grabbarna...lyssna på dom...det låter forcerat...så nervigt...så snabbt snabbt...ändå så tonsäkert och närvarande och välsjunget. Som om de bromsat in en nystulen gul Volvo Amazon på en tvärgata i svensk småstad ...och river av låten under ett hastigt möte med en skivproducent - en sista chans i livet - ja, precis innan Snuthelvetet och alla sirenerna hunnit dit. Jailbird Singers Jungman Jansson är hallucien. precis som deras Rulla på, rulla på. Kanske måste man själv ha varit jagad för att älska dessa sånger. Jag får en känsla av "speed" och "död" och "sorg" och att Jungman Janson står bredvid och lyssnar på dem, när de i rasande fart och med bibehållen innerlighet, skildrar hans livs smärta:
9. Diskografi för Jailbird Singers
Jailbird Singers gav ut en LP, en EP, samt två singlar i Sverige. Dessutom gav man ut skivor i Norge, Tyskland och i Holland(?)

Tjyvballader och Barnatro

Producent: Anders Burman
Tekniker: Rune Persson
Foto: Bengt H. Malmqvist
Skivbolag: Metronome MPL 15165, 1964

Format: LP


Sid ett:
1. Mördar-Anders (Tony Granqvist - Cornelis Wreeswijk)
2. En öl till (Tony Granqvist - Cornelis Wreeswijk)
3. Där björkarnas susa( Victor Lund - Oskar Merikanto)
4. Han har öppnat pärleporten (trad arr.Tony Granqvist)
5. Precisous Loord take my hand (trad arr.Tony Granqvist)
6. Jungman Jansson (text - Dan Andersson)

Sid två:
1. Laredo (Tony Granqvist - Cornelis Wreeswijk)
2. Give Me That Old Time Religion (trad arr:Tony Granqvist)
3. Ovan där (trad arr:Tony Granqvist text: Ivar Lindestad)
4. Barnatro ( Gunnar Dahl)
5. Only if you praise the Lord (trad arr:Tony Granqvist)
6. Rulla på, Rulla på (Tony Granqvist - Cornelis Wreeswijk)

* * * * *

Där björkarna susa

Producent: Anders Burman
Tekniker: Rune Persson
Foto: Bengt H. Malmqvist
Skivbolag: Metronome MEP 9119, 1964

Format: EP


Sid A:
1) Där björkarnas susa (Victor Lund - Oskar Merikanto)
2) Give Me That Old Time Religion (trad arr:Tony Granqvist)

Sid B:
1) Jungman Jansson (text - Dan Andersson)*
2) Only if you praise the Lord (trad arr:Tony Granqvist)

Där björkorna susa ges ut på tyska och norska. Dessutom finns det två ytterligare singlar, tror jag, som ges ut innan genombrottet.


10. Tjuvballader och Barnatro - baksidetext av Cornlius Wreeswijk
"JAILBIRD SINGERS såsom HOOTENANNY GRUPP har en högst ovanlig tillkomsthistoria. De ytter omständigheterna finns det ingen anledning att närmare gå in på; det räcker att konstatera att grabbarna fann varandra en vacker dag och upptäckte att det lät skönt när de sjöng tillsammans. De tog en låt som de gillade bra, plockade litet i takten tills det svängde om den, provade ut olika stämmor och sjöng den tills de fick den rätta känslan av att" så här ska den vara" När alla tre har fått den känslan är låten färdig...et cetera..."detta är alltså JAILBID SINGERS första LP-skiva och den är definitivt vad man kallar "annorlunda". Man kan om man vill sätta etiketten HOOTENANNY på deras musik men märk väl att den tar sikte på den Svenska lyssnaren. Och om man har örat för sådant, finns där nog även antydan till något slags tendens.
Lyssna noga och mycket nöje."
CORNLIUS WREESWIJK


* * * * *

11. Från Tidningen Se Nr 16, 1965

Se-reportage: Mats Lundegård - Bengt H. Malmqvist (foto)
TRAGEDI I SVENSKTOPPEN
Det var ett gäng på tre grabbar
som upplevt livets mör-
kaste sidor - men trodde
på framtiden. De var nära
att lyckas! Pengar, publik-
jubel, en chans i livet...
Nu finns bara deras
skiva kvar. Just nu hör
ni varje dag "Där björ-


arna susa" i radion. Och
SE berättar här hela
den engagerade
historien om den
tre som kallade
sej "Jailbird
Singers".


12 Artiklar om Jailbird Singers

Wiki: Jailbird Singers -Där björkarna susa - Tjyvballader och barnatro

My Space: Jailbird Singers och Tony Granqvist

Recentioner och artiklar:Henrik Åkesson
Dalademokraten


Gotiska Klubben tar tacksamt emot all slags input om Jailbird Singers. Självklart rättar vi till sakfel om vi blir påminda. Det finns tyvärr mkt knapphändiga uppgifter om denna grupp. Det är helt ok att låna lite text, men ange gärna källan som Raggmunk gör. Se även Raggmunks Jailbird Singers-klipp på YouTube.

13. Bilder från olika omslag
Tradera Youtube Wiki Google Bloggsok Sesam Bokbörsen
14. Filmen om Jailbird Singers
När vi nu i hjärtat påbörjar filminspelningen om Jailbird Singers tänker vi oss Håkan Hellstrtöm i huvudrollen. Vem annars skulle kunna spela Börje Tony Granqvist?
Fängelseprästen är också given, Målle Lindberg.
Wreeswijk...Torsten Flink?

50 kommentarer:

Anonym sa...

I min mormors hus i Lövsjön (dalarna) bodde Tore (?) tillsammans med en kvinna. Han byggde en hållare till sitt öl, vin, grogg glas vid bänken på farstubron som finns kvar. Hela bandet brukade komma dit. De kunde inte bo kvar, det var galna fester och det pratas det fortfarande om i stugorna runt omkring, polisen tyckte att det var jobbigt att åka hela vägen från Ludvika varje gång det var fest och fick dom vräkta. Huset är en dubbel arbetarbarack, nedsliten med intakt 60-tals graffiti på väggar och tak, Bla. från jaibird singers.
/V

Gotiska Klubben sa...

Tack för det!
Kul att höra den historien.
Huset borde k-märkas. Har du nån mer precis adress, så kanske du vill mejla den till gotiskaklubben@hotmail.com

Ibland tar jag bara bilen och drar...

Anonym sa...

Ganska snart (inom ett år?) tror jag att vi kommer se barbados presenterade under detta forum, det historielösa folket söker sig till Arvingarna och det kommer exemplifieras här först! Sad but true, som Rat sa för 20 år sedan.
/Victor, husbondens röst

Anonym sa...

Har skivan med Jailbirds, tyvärr har fodralet försvunnit. Kul att du tar upp dessa gamla vinylhjältar.
rim

Gotiska Klubben sa...

Jo, Jailbird Singers är nog 60-talets mest underskattade och bortglömda musikgrupp - tröttnar aldrig på deras LP. Måste bättra på denna artikel...problemet är att det inte finns info nånstans om dem. Men det kommer nog så småningom. Ska lägga ut hela Cornelius baksidetext nån dag.

Har du LPn eller EPn?

Anonym sa...

LPn med innerkonvolut. Är mycket aktsom om den.
rim

Gotiska Klubben sa...

ok, ibland säjls det skivfodral på Tradera.

http://www.tradera.com/search/result.aspx?search=jailbir+singers&search_category=-1

trevlig helg!

Anonym sa...

Jailbird singers var inte ute på så många spelningar men Thore
har sagt att dom var fruktansvärt hårt hållna av skivbolaget, Metronome när dom var ute och spelade. Det var en manager med
dom och höll koll. Dom fick inte dricka en lättöl ens. Efter att Tony dött så åkte däremot Thore, Korpen och några till ut på en
kassavalvs-sprängar-turné. Detta var ju samtidigt som dom låg högt upp på Svensktoppen och var ett
av sveriges mest kända band. Dom torskade dock för detta sedan. Enligt Masen så kunde dom inte bindas vid alla brotten dock. Det
blev en hel del skandal-skriverier i tidningarna om detta och jag har hört att en man som heter Ulf har en hel del fotostatkopior på tidningsurklipp gällande detta, som han har fått låna av
Tohres fru Berit.

Peter Karlsson, han i Peter Carlsson och De Blå
Grodorna, var ju med
Tohre i Nya Jailbird Singers i ungdomen. Han har berättat en hel del mycket roliga episoder om detta på sina krogshower och som radiopratare et.c. Hans historier låter som rena Jönsson Ligan, men
enligt Tohre så är det mesta i stort sett sant.

En annan sak som kanske inte är en nyhet, men som ändå bör nämnas, är att Tony fick en liten dotter några
månader innan han gick bort. De andra två i bandet ville att hon skulle få alla deras intäkter från skivan, eftersom hon blev faderslös så tidigt. Hon blev dock bortadoptersd till en djupt religös familj som inte ville befatta sig med deras "tjyv-pengar". Hon tog aldrig ut en krona från deras fond. När Tohre fick reda på detta många år senare var det redan för sent för honom att kunna få ut några pengar och dessa frös inne. Han sa att detta var de enda pengar vi riktigt
ärligt förtjänade.

Crille - Doshora på youtube

Gotiska Klubben sa...

Tack Crille/ doshora på Youtube

Sagan om Tony Granqvist och Jailbird Singers tar ny fart tack vare dej.

Ska försöka följa upp dessa spår.

Anonym sa...

Måste komentera Anonyms inlägg från 29 augusti 2008.

Det du skriver är ju inte riktigt sant! Tohre bodde visserligen i Lövsjön men resten stämmer dåligt!

Att he´la bandet skulle kommit dit låter märkligt då han inte bodde där under dessa år inte blev han vräkt heller!

Han flyttade frivilligt!

//En som vet!

Anonym sa...

Angående Åkes död var det april 1998, föddes 1941. /Peter

Gotiska Klubben sa...

Ändrat. Tack.

Anonym sa...

Köpte CD skivan oj oj oj vilket sväng.Sitter nu och lyssnar för 3 gången i rad.Min pappa intr.grabbarna för genom hans gamla klockrena LP mycket insperation kan tänkas för min far är Roland i Country duon Curt & Roland mest kända inom religiösa sammanhang.Kristian !

Gotiska Klubben sa...

Jo Kristian, man kan lyssna och om igen på Jailbird Singers.

Läser att Curt Petersen i Curt & Roland just gått bort. Visste inte vilka de var. Vila i frid. Dagen

Anonym sa...

Min pappa är vän med Thore Masen Eliasson tyvärr är pappa till åldern kommen men ja har lovat att vi ska åka å hälsa på Masen ! var hem till tore 96 när han bodde långt ut på skogen utanför Ludvika med sina 2 hundar! en jättefin Golden kan ja minnas att ja va ute med :-) så fick ja även se guldskivorna på väggen + att han spelade hönan agda. tyvärr gick ja bara i 6:an och va liten och oförståndig:-) men åker vi dit i sommar ska ja minssan ta med mig gitarren och spela med på flera av dom klassiska låtarna dom spelade ! Pappa satt inne samtidigt som Tore och dom andra killarna på Långholmen. Pappa satt på gemet som de då hette, men nu är det ett minne blått. Var där för några år sedan och ville sätta mig in i hur dom hade det, men då va de någon som sa att Gemet var rivet tyvärr ! Pappa spelade gitarr och sjöng många låtar och kan även många, många texter idag om fängelser och de hårda livet m.m. även sånger på Romani.Tyvärr spelar han inte längre men han brukar sjunga gamla fina låtar när ja försöker ta ut dom på gitarren! När ja va liten lärde pappa mig att säga saker till folk på Romani ex : tjar min bul vilket betyder kyss mig i arselet :-) funkar bra även idag *skrattar* Finns inget som klår att höra om alla rövarhistorier om rymningar, sprängda kassaskåp och framför allt de hårda liv dom levde. Ja tycker de är kul att höra alla sjuka historier men skulle aldrig vilja vara i den sitsen själv !
Johan.S från Avesta, Dalarna ,Sweden

Mia sa...

Jag kommer ihåg Tony väldigt väl. Man kan nog säga att han var min allra första förälskelse trots att han var ca 20 år äldre än vad jag var.

Jag är född -59, så jag var nog ca 4-5 år vid den tiden.
Han var ofta hemma hos mej och min mamma som då bodde på Högalidsgatan i Stockholm, eftersom han var tillsammans med en av mammas vänninor. Vad hon hette har jag inget minne av.

Ett av mina mellannamn är Eva-Lotta och det är efter mammas bästa vän fick jag veta senare. Om det är samma väninna som Tony var tillsammans med vet jag inte. Mamma dog i slutet på 70-talet så jag kan inte fråga henne om det.

Vad jag minns av Tony är att han var väldigt vacker, som en gud i mina småflicksögon. Därtill väldigt karismatisk eftersom jag minns honom så väl trots att jag var så liten så. Kommer också ihåg att han gärna sjöng och spelade då han hade gitarren med sej.

Gotiska Klubben sa...

Johan.S och Mia - tack för era trevliga inlägg. Har lagt upp dem som egna poster i bloggen och kommenterar dem där. Kanske kan dessa poster inspirera andra läsare att lägga till fler historier.

Min pappa är vän med Thore Masen Eliasson Johans S

Tony Granqvist - min första kärlek Mia

Stefan Sandström sa...

Till Mia och alla andra
Läste ditt inlägg. Jag heter Stefan Sandström och är bror till flickan som Tony var tillsammans med. Din mammas väninna. Flickan hette Gunnel Pettersson och dom gifte sig hemma i vår lägenhet i Farsta. Tony var då väldigt sjuk och fick sitta ner under hela vigselakten i vårt vardagsrum. Jag var 12 år och minns det hela tydligt. Tony var ofta hemma hos oss den sista tiden och vi, jag och min tvillingbror var ofta hemma hos Tony och Gunnel i deras lägenhet på Gullmarsplan. Jag minns Tony som en väldigt varm person. Han hade alltid gittarren med sig och spelade ofta för oss. Dottern som Gunnel och Tony fick hette Agnetha och var vad vi tyckte den sötaste baby som vi någonsin sett. Det gick inget vidare för syster Gunnel. Efter att Tony dog trasslade hon in sig i droger och alkohol. Hon gifte sig med en man vid namn Lasse Gille. Lasse dog av sitt missbruk och kort därefter följde Gunnel samma väg, fruktansvärt märkt av sitt missbruk.
Var Agnetha befinner sig nu vet jag inte. Kanske kan jag forska i detta.
Mvh

Stefan Sandström
stefan@anodos.nu

Gotiska Klubben sa...

Tack Stefan - stort tack.

Känns som vi fått flera genombrott i denna historia om Jailbird Singers.

Visst vore det trevligt om vi kunde få höra hur det gick för Agnetha - om hon vill berätta - och speciellt roligt vore det att få höra vad hon tycker om sin fars och Jailbird Singers musik.

Runa G

Anonym sa...

Grymt juste story. Det måste blir ett TV-program eller nåt. Fixa det.

Gotiska Klubben sa...

Tack. Fixa - jodå, om vi bara visste hur.

Raggmunk sa...

Ledsen om jag trampat någon på tårna,men när jag ville skriva om "tjyvballader" så letade jag runt på nätet och lånade lite varstans.
men rätt skall vara rätt så jag nämner gärna Gotiska som källa i mitt inlägg. Mvh Pajasen

Gotiska Klubben sa...

Tack!
Så ska det låta Raggmunk. Såna som vi ska hjälpa varandra, länka till varandra och bygga kommunikation. Då kan grejor hända!

alf helin sa...

Hej!

Var i lördags 6 februari 2010 och lyssnade på bland annat Tore Masen Eliasson vid en Nostalgiafton i Vara.

Jag är ungefär jämngammal då jag är född 1940 och jag hade en trio i mitten av 1960-talet där vi bland annat tog till oss Jailbird Singers och däras Där björkarna susa spelades på ett flertal bröllop av oss.

Jag håller just nu på att lägga in bilder på min hemsida från festen i lördags och där knycker jag in en från Gotiska klubben med länk och allt. Vill Ni se vilka fler som var i Vra så gå in på www.alf-helin.se och kolla inte bara nostalgiträffarna utan alla raggarbilarna också.

Ha dé gôtt!

Gotiska Klubben sa...

Hej Alf!

Tack för besöket. Helt ok.
Skriv gärna in exakt länk så man vat var det är.

Hälsa Masen. Vore kul att intervjua honom någon gång.

Anonym sa...

Stefan Sundström ovan nämner att Tonys dotter hette Agnetha. Om det är rätt stavning, så finns det bara 10 personer med det tilltalsnamnet födda 1964 enligt Ratsit. 4 st september-november. Är det Agneta, finns det betydligt fler.

mvh roger

Anonym sa...

Hej Alla
Nej, stavningen på Agnetha vet jag inte alls. Jag tyckte nog bara att det såg trevligt ut.
Jag skall försöka återkomma i ämnet.

Stefan

Anonym sa...

Det ska nog gå att spåra Agneta via folkbokföringen.
Född i Johanneshov (Gullmarsplan) hösten 1964. Agneta Pettersson eller Grankvist.
Jag undrar om inte så nya kyrkböcker finns kvar i församlingarna. Det bör vara det som idag är Enskede-Årsta församling. Går nog att fråga på pastorsexpeditionen. Annars får det bli landsarkivet.
Sen är det väl en annan femma om hon uppskattar uppmärksamheten.
/Tomas N

Gotiska Klubben sa...

Tack för vänligheten, Tomas N!

Jag vill inte puscha någon i onödan. Om hon vill ta kontakt så vet hon var vi finns.

Men hör hon av sig kan jag garantera att vi skulle kunna skriva ett drama eller ett dramdokumentärmanus av yppersta klass.

Hon är en huvudnyckel till Jailbird Singers och Tony Granqvist hjärta.

roland sa...

Tack för en mycket intressant läsning om ett av mina favoritband.

Jag fick upp ögonen för Jailbird Singers på 70-talet när jag växte upp, min Mamma spelade alltid den skivan hemma när hon städade. Nu på vuxna dar så har jag både LP'n och CD'n själv.

Eftersom jag hyser stor vördnad för Jailbird Singers så måste jag officiellt protestera mot ert val av Håkan Hellström att gestalta Tony.

Jag hoppas att detta mest var ett dåligt skämt, för den som ska spela Tony måste ha en gudomlig röst och där finns inte ens Hellström med på skalan.

Gotiska Klubben sa...

Tack för det. Kul att du skriver.

Håller dock inte med dig, tror Håkan Hellström skulle lyfta Jailbirds och Granqvist till skyarna.

Vad heter ditt förslag?

Mia sa...

Här håller jag med Roland. Trots att jag verkligen gillar Håkan Hellström så är han inte den rätta att spela Tony.
Det måste till en karismatisk utstrålning och en likhet, samt en underbar röst. Mitt förslag lutar åt Brolle, med omstylning förstås.

Anonym sa...

Tore har en son som själv är med i band och turnerar och släpper skivor. Har hört att han med godkännande från just Tore håller på med en inspelning av tjyvballader. Tror det finns info på my Space(hemsida).

Thomas sa...

Hej, hamnade här av den slump som idag stavas google. Jag miste min pappa/idol/förebild som 8-åring 1965. Där björkarna susa är för mig för alltid sammanknippad med den tiden, antagligen för att jag kände nån sorts tröst av att höra den. Jailbird Singers har alltid intresserat mig, och lyssnade intensivt på Peter Karlssons sommarprogram, dock inte hela, dessvärre. Nån här kan väl ta ett snack med Peter, tror han skulle uppskatta att delge vad han vet. desssutom är han trovärdig. Hjärtligt tack för engagemanget om denna grupp, det förtjänar dom

Targenor sa...

Enligt skivan Begravda i Sverige så är Tony Granqvist begravd på skogskyrkogården i stockholm

Johan L sa...

Väldigt intressant läsning det här.. Skulle vara intressant att höra mera av trions bekanta. Skulle också sitta fint med en dokumentär/bok om deras liv.

Johan L

Anonym sa...

Här kommer länken till mer info om var Tony är begravd:

http://hittagraven.stockholm.se/sv/Skogskyrkogarden/1/47/4611E/1

Om den inte fungerar så gå in på hittagraven.se och sök på Granqvist och dödsår 1965 så kommer mer info fram samt karta till var raven finns på Skogskyrkogården.

/Dalkulla som älskar Björkens visa

Anonym sa...

Vi försöker igen:

http://hittagraven.stockholm.se/sv/Skogskyrkogarden/1/47/4611E/1

"karelius" Aldertäppan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jeanette Eliasson sa...

Hej,måste kommentera till Anonym 29/8 ang Lövsjön!! du ska nog inte lyssna på din mormor och vad de "pratas" om i stugorna!! myran vill gärna bli en STOR elefant! "Kvinnan" som nämns känner jag VÄL. Polisen har heller inte fått "dem" vräkta, vet åxå vem som ägde huset då, och någon "graffiti" är heller INTE gjord av Jailbird Singers!! han bodde inte där på -60 talet heller, hela "bandet var heller inte dit, Tony var redan avliden sedan MÅNGA år tillbaka när Thore bodde där.
Vad får folk allting ifrån????
Vad gällande Tonys dotter, så heter hon inte Agneta idag!! hon tog kontakt med mej via nätet pga Dokumentären som är i full gång nu med intervjuer mm mm. hon trodde jag var dotter till Thore,de är Thores bror Ruhne Eliasson som är min/var far ( han avled -05 ) han spelade dragspel och orgel, även han utan noter.
kort sagt, Thore är min farbror,
pratade med honnom senast idag,
Tips: han spelar i Mora 22/8 vid gamla Kvarnen,
Peter Bäcke Hagman (hans son) spelar i hårdrocksbandet PREY
Jeanette Eliasson

Jeanette Eliasson sa...

FEL,FEL,FEL av mej!!!! RÄTTELSE till ovannämnda kommentar!!! ang Tonys dotter!! hon kan absolut heta AGNETA!!! det är " Korpens " dotter jag har haft kontakt med!! INTE Tonys

vet inte hur man rättar till det i förra kommentaren?? därför skriver jag en till
Jeanette

Anonym sa...

När kommer filmen??
Deras öde påverkade min syn på fångar. De har stannat i minnet.
Deras öden berör livsfrågorna. När kommer filmen? Också Stockholmshistoria.

Anonym sa...

För de intresserade så är det en film på gång om gruppen.

http://www.dalademokraten.se/dalarna/ludvika/tore-masen-eliasson-minns-tiden-med-jailbird-singers

Anonym sa...

Det var typ en dokumentär på SVT nyss 15-03-13 , om Jailbird Singers.
Trevligt att se detta och dom var unika på ett par sätt.

Anonym sa...

Jag såg också dokumentären nyss. Rörande och berörande, dessa öden. Kan inte sluta att undra över hur det gått för Tony och Gunnels dotter i livet.

Anonym sa...

Thore bildade att nytt Jailbird singers 1967 ngn som vet mer om detta

Staffan i Majorna, Göteborg sa...

Råkade komma in i dokumentären efter en kvart i fredags kväll. Fattade först efter ett tag att det handlade om Jailbird Singers, som jag 16 år gammal hörde på Svensktoppen. Jag greps redan då av vemodet och längtan i "Där björkarna susa" med det vackra själfulla arrangemanget. Den innerliga sången och det känsliga gitarrkompet gick rakt in i mitt tonårshjärta och tog plats jämte husgudarna Evert Taube, Povel Ramel och de brittiska popbanden. Denna osminkade musik av svenska grabbar vittnade om den hårda verkligheten på samhällets skuggsida, något helt outstanding i dåtidens melodiradio. Minns inte att jag då hörde det tragiska slutet på karriären. Hade heller inte ens hört hela LP:n. Jag blev därför djupt tagen när historien rullades upp i TV till den fantastiska musiken från albumet. Igår f m hann jag precis lägga vantarna på sista exet av CD:n med alla låtarna och jag hörde idag att det varit något av rusning till skivaffären efter den enda platta som numera ges ut med Jailbird Singers, "Guldkorn". När man tänker på Tonys och hans familjs öde och hör dessa otroligt fina låtar känner man stor sorg att deras lycka blev så kort, men samtidigt tacksamhet för att Tonys livsverk är odödligt. Hoppas nu att gruppen efter alla år får ny välförtjänt uppmärksamhet av en ny publik. Jag kan lova att min 11-årige son blir ett av de nya fansen!

Anonym sa...

Jag vet vem Agneta är, vad hon heter i efternamn och var hon finns idag. Har jobbat med henne. Men tror hon vill leva sitt eget liv numera.

Unknown sa...

Hej!
Jag vet inte riktigt hur jag beskriva hur det var för mig att upptäcka och ta del av historien om Jailbird Singers. Snubblade över "Där björkarna susa" på YouTube, lyssnade på ytterligare några låtar, blev nyfiken och började snoka runt på nätet. Svårt att läsa om hur allting slutade, livet när det är som mest grymt och orättvist! Blev så arg och upprörd att jag tog till lipen men när tårarna torkat beställde jag deras skiva. De säger att Elvis Presley är ett eko som aldrig dör och kanske kan man tänka att här i Sverige är The Jailbird Singers ett eko som alltid kommer att höras!Niklas Lennartsson sa...

Helt ofattbart men ändå helt otroligt vad min morfar (Masen) varit med om. instämmer att min morbror, Thores son heter Peter Bäcke Hagman och spelar/spelade med PREY. Tror att dom har lagt det på hyllan dock men han har ett annat projekt på gång.