onsdag 21 januari 2009

De legendariska åren...

"Det var en jävla kick för mig att spela in Jailbird Singers" Anders Burman 2007

"Många av Metronomes artister är döda: Quincy...Cornelis...Fred Åkerström. Senaste åren har Anders Burman sett Bernt Staaf, Kenta...Charlie Norman, Monica Zetterlund och Östen Warnebring gå bort.

- Ja, också "Korpen" som dog för några år sedan. Jag var på hans begravning, säger Anders. Den han talar om är Karl-Åke Johnsson i Jailbird Singers. Trion som förmodligen är Metronomes och Anders Burmans mest osannolika fynd. Under ett par månader 1964 gick de från tjyveri till artisteri. Ena veckan satt de i fängelse och nästa satt de på Svensktoppen."


Håkan Lagher

Ovan citat är hämtat från Håkan Laghers & Lasse Ermalms slutsålda och mycket läsavärda bok, De legendariska åren - Lyssna! - utgiven av Premium Publishing 2007. Metronomes legendariske producent Anders Burman och Håkan Lagher fortsätter berättelsen om Jailbird Singers så här:

Där björkarna susa
"Tjugoen veckor i sträck lyssnade några miljoner svenskar varje helg till tre före detta bankrånares och checkbedragares ljuva stämsång i Där björkarna susa. Gruppens reportoar bestod av, en i ordets rätta bemärkelse, salig blandning av religösa sånger, skillingtryck och nyskrivna texter av Cornelis."Tony, Korpen och Masen
"Jailbirds Singers bildades av tre interner på Långholmens fångvårdsanstalt, som den hette på den tiden. Någon av de andra internerna tyckte att trion borde upptäckas även utanför murarna och på MÄRKLIGA vägar kontaktades Anders. Han åkte ut till Långholmen och lyssnade på gruppen."


Cornelis Wreeswijk och Mördar-Anders
"- De sjöng Jungman Jansson och några andra låtar för mig, säger Anders. Hootenanny Singers var ju populära då så jag tänkte att det här kanske kan bli något. Men de behövde fler låtar. De låtar de hade själva och spelade var Barnatro, Ovan där och några andra kristna låtar. Som tur var hade jag Cornelis och han blev intresserad av killarna och skrev några texter, Mördar-Anders, Rulla på och andra som blev väldigt bra.


Rune Persson - ljudteknikern
Internerna i Jailbird Singers lyckades få permission för att spela in i Metronomestudion. En aprilmorgon åkte de från Långholmen i sällskap av två civilklädda poliser.
- Poliserna satt med hela tiden under inspelningen, säger Rune Persson, ljudteknikern. Vi gjorde tolv låtar på en dag, direkttagningar. Det var en lugn atmosfär, inget spänt, och poliserna var trevliga, men det var en ovanlig situation."


Tom Paley - The banjo-man
"Anders spetsade Jailbird Singers akustiska ljudbild med fyra studiomusiker, bland annat banjospelaren Tom Paley, som bodde i Sverige just då. Paley hade en kortlivad duo med Woody Guthrie men är mest kända för sin medverkan i New Lost City ramblers, en av de grupper som var med och initierade den amerikanska folkmusikvågen i slutet av 50- och början på 60-talet."


Börje "Tony" Granqvist 1939-1965
"- Den verkliga begåvningen i Jailbird Singers var Tony Granqvist, leadsångaren, säger Anders. Tony sjöng med känsla, själfullt, det var lite Elivs-stuk på honom. Han var den stora stjärnan i bandet, de andra var väl lite si så där. Han hade kunnat bli något stort men dog tidigt i cancer. han fick en feldiagnos i fängelset det upptäcktes inte att han led av cancer. Så har jag i alla fall fått det berättat för mig. När Tony dog kom Peter Carlsson, Blå Grodorna, in i stället. han brukar än i dag göra ett potpurri med Jailbird-låtar i sina föreställningar."


Gröna Lund 1964
"Jailbird Singers dansade en sommar, de spelade på Gröna Lund och turnerade i landet. Hösten 1964 spelade Anders in en solo-EP med Tony Granqvist. Han var väldigt sjuk, "nästan döende", enligt Anders, under inspelningen."


Karl-Åke "Korpen" Johnson 1941-1998
"- Det var en jävla kick för mig att spela in dem, säger Anders. Hela gänget, med sina tjejer, var hemma hos mig när jag bodde i Rågsved och det var en trevlig kväll. Underbara förbrytare, som var begåvade. Den som verkade absolut trevligast, "Korpen", var givetvis den svårast kriminelle. Vår gamla kassörska älskade honom. "Åh, han är så trevlig, ´Korpen´, han var här och hälsade på i dag, åh, han är så gullig den pojken". Då visade det sig att han var på rymmen och var uppe hos oss och lyckades få ut ett förskott."


Tusen dagar härifrån

"En kille som lyssnat en del på och inspirerats av Jailbird Singers var Per Persson."Thore "Masen" Eliasson
Kommentar till De legendasiska åren: En trevlig beskrivning av Jailbird Singers av Håkan Lagher. Tyvärr näms inte Thore "Masen" Eliasson i porträttet. Lite orättvist tycker Gotiska Klubben, eftersom Masen ännu lever och kanske är den i Sverige som vid sidan av Anders Burman kan berätta mest om både Jailbird Singers konstnärliga och privata mission. Gotiska Klubben kommer därför att göra en intervju med Thore Masen Eliasson under våren 2009.

DRÖMMEN är att samla Thore, Tom och Anders i samma rum och spelan plattan om och om igen. Det vore nåt. Först då kan vi börja snacka om en spelfilm om Jailbird Singers och om en nyinspelning av Tjyvballader och Barnatro


De legendariska åren
Text: © Håkan Lagher & Lasse Ermalm, Premium Publishing, 2007.
Bilder på Jailbird Singers: © Tidningen Se, 1965


Ref: Gotiska Klubben: Jailbird Singers
Ref: 60-tal 60-talet 1964 1965 1966 John Holm Siw Malmkvist Pugh Owe Thörnqvist Ola Magnell kåk kåkfarare fängelse brottsling

4 kommentarer:

Frank sa...

En kulturgärning att uppmärksamma denna grupp som var en stor favorit på festerna i mina kretsar under slutet av 60- och början av 70-talet.

Gotiska Klubben sa...

Tack för det, Frank! Vilka fester? Var? I Lund, Västerås eller i Kiruna? Vilken typ av fester? I vilka kretsar? Raggarkrestsar? Religösa krestar? Krimminella kretsar?

Berätta mer, Frank! Varför tror du Jailbirds var så populära? Kan man kalla dom underground? Tänk efter lite och svara sen, så blir du också delaktig i denna kulturgärning. För det är exakt vad det handlar är.

Anonym sa...

Tänkt både länge och cellerna har spruckit eller kanske exploderat?

"först kommer näsan sedan kommer jag"!
/Frank

Anonym sa...

Vilket år fick dom sin guldskiva? Jag vet att det tog många år att få den, men den kom och jag var med när Tore hämtade sitt ex på Meteronome, men tyvärr har jag glömt året...