onsdag 24 december 2008

Hootenanny - och Jailbird Singers

Vad betyder Hootenanny?
Wiki: termen "Hootenanny" användes, enligt Pete Seger, redan i början på 1900-talet när man talade om saker vars namn var glömda eller okända. Hootenanny var också ett gammal countryord för "party". Woody Guthrie använde "Hootenanny" som namn på sina "pröjsa-hyran-parties" i New York. Idag används ordet mest för folkmusikfester.

Vad är Hootenanny musik?
Bruce: Tidigt 60-tal. En amerikansk TV-show på ABC 1963-65 hette Hootenanny. Ett sammanfattande namn för: optemism, livskänsla, spontanitet, plötsliga konserter, högslolor, protestsånger, virutiosa banjos och gittarer, amerikanska folksånger, negro sprituals. Hootennay blomstrade straxt innan den "brittiska invasionen" av USA, enligt Bruce.

Vår anm: Kanske var Hootenanny också en bifåra till jazzen, och en föregångare till hipperörelsen, Woodstock etc

Hootenanny-länkar
ABCs TV-program, 1963: "Hootenanny".
Johnny Cash sjunger "Busted"
En lektion i Hootenanny!
Banden på ABCs "Hootenanny"
CDn "The best of Hootenanny"
Hootenanny in the Woody Guthire sense: Rent party


Cornelis Wreeswijk om Jailbird Singers:
"Detta är alltså JAILBIRDS SINGERS första LP-skiva och den är definitivt vad man kallar "annorlunda". Man kan om man så vill sätta etiketten HOOTENANNY på deras musik men märk väl att den har en egen klang och att den tar sikte på den Svenska lyssnaren. Och om man har öra för sådant, finns där nog även antydan till något slags tendens. Lyssna noga bara och mycket nöje!" Från baksidetexten på Tjyvballader och Barnatro

Hootenanny Singers
Sveriges sörsta Hootenanny-grupp, Hootenanny Singers, är nog också en av världens största Hootenanny-grupper. Eftersom en av bandmedlemmarna är relativt känd i andra sammanhang slipper Gotiska klubben att diskutera hans eventuella musikaliska kompetens.

Vi konstaterar bara att nedan två sånger är av yppersta världsklass. Hootynanny Singers sanslösa musikalitet i kombination med deras performence: andakt, militärism och en sträng religiositet är oslagbart bra. På nåt sätt känns dessa två sånger av Hootenanny Singers mkt nära Jailbird Singers. De saknar både inställsamhet och kommercialism. Nu vet jag ännu bättre, tack var Bruce: de är helt fria från ironi, cynism och sarkasm. De är gjorda av kärlek för sin egen skull. Jag minns så väl hur jag lyssnade på Hootenanny Singers i min banrdom, nästan som det vore psalmer:

Gabriell......................Där skall jag bo
- - - - -


Vems tur är det nu?

Och jag minns när jag övergav Hootenanny Singers för Rolling Stones, Pretty Things och Them. Kanske är det åter den tidens tur, nu när vi stängt av radio och tv-apparater och lämnat butikerna, eftersom deras vidriga musik helt enkelt får oss att må fysiskt illa. Kanske är det dags för Zombies igen, gamla Pink Floyd, Svante Thuresson och Lill Lindfors och Charles Trenet. Vad vet jag. Berätta för mej hur rik Mick Jagger är, så ska jag berätta för dej vad musik är. Jag minns 1974, när jag satt med en italienare och en sydamerikan på en krog i Paris och sjöng med i nya Stoneslåtar med texter från Stones gamla låter - ja, redan i mitten av 70-talet började denna vitala men konstnärligt stendöda grupp att upprepa sig.

Stickspår! Stickspår! Håll farten, framåt. Jo, kollade på Biblioteket i går: inte nånstans står Jailbird Singers omnämnda. De räklnas varken sonm progg, rock, folk eller pop. Ingenstans hör de hemma. Ingenstans är de beskrivna. Hittade en artikel från Land 2002. Det var allt. Detta börja blir riktigt roligt. Herman F Tik.

Sammanfattning: Cornelis har rätt i sitt antydande: visst, Jailbird Singers kan, om man så vill kategoriseras som en Hootenannygrupp, men deras musik innehåller så otroligt mkt mer. Vi får nog söka bland religösa sånger, folkmusik och naturligtvis hos Elvis för att hitta Tony Granqvists alla influenser.

Inga kommentarer: