tisdag 23 december 2008

Jungman Jansson - Jailbird Singers

Tiggarn från Luossa
Dan Andersson, 1888-1920, är en poet från Dalarna. En av hans mest älskade visor, Tiggarn från Luossa, finns på Youtube i tre versioner:

Björn Jadling...........Hootennany Singers....Torstein Bergman
- - - - - -

Jungman Jansson
Jungman Jansson är en annan av Dans Anderssons mest älskade sånger. Också den finns i flera versioner. Harrys Brandlius version låter lugn och sansad, lite klämkäck kanske, som om han står på en trygg brygga och sjunger. Inget fel med det. Staffan Hellstrands sjunger med skön skrovvlig röst en rockblues-version. Jag har svårt att uttrycka mig i termer av musik, men kanske låter vissa instrumet mer och högre än den känsla de ska återspegla. Hellstrands version innehåller sångens orginaltext: "negressen I Alabama och fasket i Yokohama". Även Björn Ulveus och Hootenanny Singers har gjort en fin tolkning som snart finns på Youtube. Fixa det.

Harrys Brandlius.......Staffan hellstrand.....Jailbird Singers
- - - - - -


Jungman Jansson - Jailbird Singers
Men de här grabbarna...lyssna på dom...det låter forcerat...så nervigt...så modernt...så snabbt snabbt...ändå så tonsäkert och närvarande och välsjunget.

Som om de bromsat in en nystulen Volvo Amazon på en tvärgata i svensk småstad ...och river av låten under ett hastigt möte med en skivproducent - en sista chans i livet - ja, precis innan Snuthelvetet och alla sirenerna hunnit dit.

Jailbird Singers Jungman Jansson är hallucien. Precis som deras Rulla på, rulla på. Kanske måste man själv ha varit jagad för att älska dessa sånger. Jag får en känsla av "speed" och "död" och "sorg" och att Jungman Janson står bredvid och lyssnar på dem, när de i rasande fart och med bibehållen innerlighet, skildrar hans livs smärta.


Håkan Hellström sjunger Jailbird Singers
Får man önska något denna jul så är det en ny version av Jungman Jansson som behåller Jailbirds känsla, och tar med den ursprungliga texten. Fort och rått och innerligt ska sången sjungas. Hjärtat som ett löv. Det är en oerhört svår uppgift, och inte minst med tanke på att texten redan när den skrevs var politisk inkorrekt. Men vad vet vi hur Dan Anderssom menade? Hur som helst, det finns nog ingen annan än Håkan Hellström som skulle klara av detta. Håkan är dessutom den enda som skulle kunna spela Tony Granqvist på film. Stefan Jarl kanske kunde ressigera, i samarbete med Björn och Benny. Och Målle Lindbeg ska spela fängelseprästen. Fixa det.

Ref: Gallret - En Vän Med En Bil - Hej gamle man.

Övrig ref: 1

Inga kommentarer: