söndag 31 maj 2009

Sverige ud av Skåne

Sverige ud af Skåne Ole Hyltoft

..."De danske præster blev tvunget til at prædike på svensk. De danske kongers initialer blev fjernet fra kirkerne. Skånske mænd blev i tusindtal tvunget ind i den svenske hær og gik til på russiske og tyske slagmarker.
Svenskerne har begået overgreb på overgreb mod skåningerne. Det er fortsat helt op til vores tid. Danske bøger måtte indtil ind i 1800-tallet ikke indføres i Skåne. I 1800-tallet blev en tredjedel af de gamle danske kirker i Skåne nedrevet eller ombygget til en rædselsfuld, industriel nygotik. Det er kun 100 år siden myndighederne i Stokholm har rejst en rytterstatue på Malmø Store Torv af Skånes blodhund, Karl X Gustav (ham der gik over det tilisede Storebælt med sin hær!). De besejrede skal hver dag se op til deres undertrykker! Det svarer til, at vi i 1943 var blevet tvunget til at rejse en statue af Adolf Hitler på Rådhuspladsen i København...."

4 kommentarer:

Anonym sa...

Herregud, kan inte dansken lägga detta bakom sig? Har ni fredliga förbindelser med tysken? Sverige var en militärdiktatur och krigarnation fram till Karl XII dog, och en del av den utvecklingen har Danmark själv skuld i. Anfall är bästa försvar gäller i högsta grad här. Ansvaret för krigen mellan länderna delas lika, men som i alla kamper finns det till slut bara en segrare. Skåningarna fick betala dyrt för vansinnet, och det finns inget försvar för den grymhet och det våld som Sverige under försvenskningstiden utsatte dem för. Men att döma efter vår tids värderingar är inte meningsfullt.
I dag är Skåne den rikaste och mest välmående delen av Sverige, och dansken kan utan problem bo och arbeta där. Skåne har också en egen identitet och kultur som inte på något sätt motarbetas av övriga Sverige.
Begrip detta nu! Skåne kommer aldrig mer att bli danskt territorium, men kan bejaka och vårda sin historiska relation till Danmark. Jag är förbannat trött på allt gnäll och gny som vissa individer på andra sidan sundet bygger sin existens på. Ta det som en man, ni spelade högt och tappade både land och självkänsla. Nu har ni haft tid nog på er att acceptera det.
Johan Hedén

Anonym sa...

Själv är jag av både svensk och dansk härkomst och har pendlat mellan främst Göteborg och Köpenhamn i många år men också bott kanske tio år i Skåne. Till råga på allt är jag född i Halmstad! Naturligtvis skulle man kunna spekulera i vad som skulle hända om historien format sig annorlunda. Historien ända upp till norra Halland är ju faktiskt Danmarks historia och det finns svaga svaga små tecken på att de gamla linjerna inte är helt utsuddade. Själv grät jag en gång när jag såg en dansk flagga på Kärnans torn i Helsingborg på den danska nationaldagen 5 juni. För mitt inre såg jag Dannebrogar ända upp till Kållered och så brast jag i gråt (annars gråter jag knappt vid dödsfall i familjen). Det är en mycket svår fråga det här.
Med åren blir man ganska vaken för skillnader i det danska och svenska kynnet och kan bli riktigt irriterad på båda folkslagens egenheter, faktiskt. Det är en enorm göra-tvärt-emot-mentalitet mellan Sverige och Danmark. En nästan perverst genomförd skillnad in absurdum, typ åt vilket håll dörrarna skall hängas och öppnas. Jag gjorde en gång en lista med över trettio flagranta exempel, jag tror att jag skulle kläcka ur mig hundra om jag ansträngde mig.
Men kunde man inte byta Skåneland mot Grönland eller nåt?

christian christensen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
christian christensen sa...

jovist tabte vi skåne men historisk set ikke helt alene Danmark skyld, vi underskrev en fred som den svenske konge ikke overholdte - Roskilde freden,

svenskerkrigene startede sådan som jeg ved (ret mig gerne) med kongen karl Gustav følte sig indelukket af danmark-Norge og begynde hermed krigene og indtog land efter land det Danmark gjorde var og forsvare os, karls Gustavs planer var bla og erobre hele det danske land og gik over isen først Lillebælt senere Storebælt og dermed truede København danskerne gik i panik og underskrev Roskilde freden krige har vi også deltaget i samt togter.
For Før svenskekrigene var Danmark jo en stormagt og vi erobrede helt sikkert også meget land endda England, ingen var bedre dengang ej heller Danmark

Tyskland gjorde det sammen med Danmark og lavede en afstemning hvor man kunne stemme for og imod mht tilhørsforhold, dermed fik vi delt Slesvig fi to Nord dansk syd tysk og på begge sider af grænsen er der respekt for henholdsvis dansk og tysk mindretal, det skete desværre aldrig i skåne det fortsatte dermed mange årtier op.

men det er som sagt historie og jeg sætter pris på vi har øresundsregionen og sammenarbejder indebyrdens og vi har fred i vor del af verden. ikke at jeg ønsker grænseflytninger men skåningene bør efter min mening blive hørt og anerkendt deres historie :) og skåne som er en del af det meget spændene skandinaviske historie som vi skal værne om og det gør vi også :)