tisdag 30 december 2008

Där björkarna susa - Jailbird Singers

En nordisk folkpsalm
"Detta var min fars favoritlåt!" Den som inte hört någon säga så om "Där björkarna susa" har nog inte träffat många nordbor. Jailbird Singers slår an en ton inom oss som är svår att förklara. Nordisk natur, sommaren som tempel, fri religiositet snarare än fri sexualitet. Och en vemodig och ursprunglig kärlekslängtan. Både Heidenstams naturreligösa poesi och Carl Larssons folklivsmåleri känns närvarande i Där björkarna susa. Men det finns också en finsk känsla i denna sång. Texten är skriven av finnlandssvensken Victor Sund och tonsatt av den finska kompositören Oskar Merikanto.

Där björkarna susa
Gitarrens mjukt pumpande suck. En skör mansröst tar oss med till en helig trakt vi nästan förlorat hoppet om. Kören mumlar doft som lövens sus i en skogsdunge. Och mellan grenarna glittrar ljusa ackord, likt solblänk på en sjö. Snart pumpar åter ledargitarren...och rösten tar vid på nytt. Den är starkare nu, som om den hämtat kraft från kören och landskapet...åh, varför ens försöka beskriva skönheten i denna sång...känner man inte igen sin egen längtan i "Där Björkarna Susa" har man ett helt liv kvar att leva. Det som dock får tårarna att rinna, är att man hör i Tony Granqvist röst, att den idyll han målar upp inte längre är menad för honom själv.

Svensktoppen 1965
Dagen innan "Där Björkarna Susa" klättrat upp på andra plats på Svensktoppen, i februari 1965, dör Jailbird Singers ledare, Tony Granqvist, efter en tids cancersjukdom. Han efterlämnar fru, en nyfödd dotter och ett Jailbird Singers i upplösning.

Germanernas gudstro
"Gudar håller de inte instängda bakom väggar. Inte heller låter de dem anta mänskliga anletsdrag.

Lundar och skogsdungar inviga de för heligt bruk.

Och med namnen på sina gudar benämna de det hemlighetsfulla väsende som blott deras vördnad låter dem skåda."Övrigt
"En daglig dos lövsus minskar stress och psykisk ohälsa" Svd
"För många brudpar i Svenskfinland och Sverige är sången "Där björkarna susa" ett måste då man planerar sin vigsel och bröllopsfest" "Livet på stranden"

Inga kommentarer: